"Orida Vocor"
In 1316 goot Gerardus van Luik de zeldzame middeleeuwse stormklok Orida en hij deed dat wellicht vlak bij de toren van de romaanse O.L.V.-kerk, de voorloper van de huidige kathedraal. Haar opschrift "ORIDA VOCOR" ("Ik word de verschrikkelijke genoemd") vertelt de waarheid. Orida klonk in de stad bij groot onheil. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want om de 2.200 kg zware klok te luiden waren er 12 tot 16 mensen nodig.

Vlaams topstuk op reis
Sinds 2007 prijkt Orida op de Vlaamse topstukkenlijst. De zeldzame bronzen klok heeft een bijzondere waarde voor ons collectieve geheugen door de rol die ze speelde in het historisch geluidslandschap van Antwerpen. Tot 1930 hing ze in de huidige kathedraaltoren, daarna schonk de stad de klok aan Museum Vleeshuis.
Nu het Vleeshuis gerestaureerd wordt, brengen we de volledige museumcollectie over naar depot. Om Orida uit het gebouw te krijgen, schakelden we de grote middelen in. Eerst werd de stormklok met een takelkraan op een speciale pallet geplaatst. Daarna kon ze met een handpalletwagen verplaatst worden tot aan de grote poort naast de hoofdingang. Vervolgens tilde een speciale spinkraan Orida op en plaatste ze op een pallet in de verhuiswagen, die haar tenslotte veilig en wel naar het depot in Kallo bracht.
De verhuis in 10 beelden










Logistiek huzarenstukje
Stormklok Orida is slechts één van de bijna 5.000 objecten die verhuisd worden, zorgvuldig ingepakt door vrijwilligers en personeel. Het gaat daarbij om muziekinstrumenten, maar ook schilderijen, penningen, postkaarten en tekeningen, munten, grammofoonplaten en meubelen, naast honderden boeken en tientallen meters archief. Zelfs een volledig koperblazersatelier en de werkkamer van Wannes Van de Velde worden verhuisd.
Al die collectiestukken worden vervoerd naar acht verschillende bestemmingen waar ze tijdelijk bewaard worden. Na de paasvakantie zal de kelderverdieping en het gelijkvloers van het museum zo goed als leeg zijn. Voor de duur van de restauratiewerken nemen we onze intrek in een zijvleugel van het nabijgelegen DIVA museum.

Museum Vleeshuis in de stad
De meeste objecten zijn niet meer te zien, maar op sommige plaatsen in de stad kan je nog altijd de collectie van Museum Vleeshuis bewonderen. In het stadhuis bijvoorbeeld waar de mini-expo TorenTunes met enkele collectiestukken het verhaal van de kathedraaltoren vertelt of in het Snijders&Rockoxhuis waar de muziekkamer van Gaspar Duarte je laat kennismaken met de klank van het 17e-eeuwse Antwerpen aan de hand van een aantal topstukken uit onze collectie.