Overslaan en naar de inhoud gaan

Beiaard

Klank in de stad? Dat moet de beiaard zijn!

De muziek van de Antwerpse kathedraaltoren is een belangrijk thema in Museum Vleeshuis. Het gaat immers om de klanken die de gewone burgers dagelijks hoorden in de stad. Muzikale modes en smaken werden voor een groot deel bepaald door de beiaard. Hoe dat allemaal in zijn werk ging, komt u in het museum te weten. 

Het verbaast dan ook niet dat de hedendaagse bespeling van de Antwerpse beiaard sinds 2013 onder de verantwoordelijkheid valt van Museum Vleeshuis | Klank van de Stad.

Op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag hoor je de beiaard klinken over de stad. Vanaf april 2019 zullen er tijdelijk geen beiaardbespelingen meer zijn. De klokken worden ingepakt om ze te beschermen tijdens de renovatiewerken van de kathedraaltoren. Ook de luidklokken (die de tijd aangeven en luiden bij een belangrijke gebeurtenis in de kathedraal) zullen dan niet meer klinken.

Beiaardiers

Liesbeth Janssens is stadsbeiaardier van Antwerpen en Lommel (België). Ze studeerde o.a. piano, orgel en beiaard aan het Lemmensinstituut in Leuven, en beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Ze werd onderscheiden in internationale beiaard-en compositiewedstrijden en trad op in de grote beiaardsteden van Europa en Amerika. Ze is ook leerkracht piano voor kleuters aan wie ze op een speelse wijze muziek leert maken.

Koen Van Assche studeerde vanaf zijn 14de aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" in Mechelen, waar hij in 1986 het einddiploma behaalde. Hij is co-stadsbeiaardier van Antwerpen en stadsbeiaardier van Lier, Turnhout en Herentals. Hij concerteert regelmatig in Europa en in de USA. 
Tijdens internationale beiaardwedstrijden won hij verschillende prijzen en zijn beiaardspel is te beluisteren op 7 CD's. Hij organiseert en verzorgt reeds 20 jaar diverse klassieke concerten waarin de beiaard op een originele wijze tot uiting komt in een samenspel met andere instrumenten. Zo zorgt hij dit jaar opnieuw voor een primeur, namelijk de combinatie met dwarsfluit en cello, uitgevoerd op een eigen mobiele beiaard (Bronzen Piano). 

Koen Van Assche is voorzitter van de Vlaamse Beiaard Vereniging en vice-president van de Beiaard Wereld Federatie. Hij is auteur van een studiemethode voor het beiaardspel en is beiaarddocent aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen en aan de Academies van Muziek, Woord en Dans te Borgerhout en Lier.

 

 

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief