Museum Vleeshuis brengt graag muziek in je leven, ook nu we gesloten zijn voor restauratie. Meer dan 20 afspeellijsten staan voor je klaar. Ga lekker zitten, muziek aan, ogen dicht en waan je in het Vleeshuis.
De muziekinstrumenten uit onze collectie zijn de voorbije decennia vaak gebruikt voor opnames door bekende en minder bekende musici. Beluister hier een selectie.
Sommige musici waarmee we samenwerken zijn ambassadeur van onze bespeelbare instrumenten. In deze speellijst hoor je hen samen met andere musici aan het werk.
In 2019 kreeg de werkkamer van Wannes Van de Velde een plek in het museum. Beluister hier liederen van Wannes en van artiesten die door hem geïnspireerd raakten.
In 2021 was het 100 jaar geleden dat de bundel ‘Bezette stad’ van de Antwerpse dichter Paul van Ostaijen verscheen. We brengen zijn tijd terug tot leven met muziek uit die periode.
In 2020 zetten we Teresa Imer in de kijker: operadiva en eerste vrouwelijke directeur van de Antwerpse Opera. Deze speellijst laat zich inspireren door haar leven.
Een stralende zondag in Antwerpen omstreeks 1900, op de vele kiosken doorheen de stad klinkt muziek. Luister in deze afspeellijst naar dansmuziek en operahits van toen.
Fanfares, harmonieën, concert- en brassbands: we herbergen heel wat sporen van deze rijke muziekcultuur. In deze speellijst maak je kennis met een levendige en hippe muziekscene.
In 1682 klinkt in een kleine theaterzaal aan de Grote Markt voor het eerst opera in Antwerpen. Ga mee op reis naar de eerste twee eeuwen operamuziek in de stad.
Museum Plantin-Moretus stelt voor: een muzikale wandeling door het leven van Christoffel Plantin. Je hoort muziek die hij of zijn Antwerpse collega’s uitgaven tussen 1550 en 1700.
Het schilderij "Vastenavond in Danszaal Rubens" ademt muziek. Ontdek in deze speellijst hoe een bal rond 1890 in deze beruchte danszaal moet geklonken hebben.
In 2020 waren drie smakelijke schilderijen van Frans Snijders uit de Phoebus Foundation tijdelijk te gast in het museum. Luister hier naar een al even smakelijke afspeellijst.
De 17e eeuwse schilder Melchior de Hondecoeter (1636-1695) liet zich voor zijn ‘Vogelconcert’ inspireren door de klank van zangvogels. Zijn schilderij inspireerde ons dan weer.
Een bijzonder schilderij van Louis Van Engelen. Hij maakte het werk in 1887 en gaf het Vleeshuis én componist Peter Benoit een prominente plek. Deze speellijst laat zich inspireren door een "Zondagmiddag op Sint-Anneke".
Van begin 2018 tot eind 2019 werkte Jeroen Olyslaegers in het museum aan zijn roman Wildevrouw. Wij vroegen Jeroen welke muziek hem inspireerde bij het schrijven.
De spreuk “Muziek is een geschenk van God” versierde al eens een klavecimbeldeksel. Wij vroegen klavierspeler Bart Rodyns welke muziek hem in hogere sferen brengt.
Jan Dewilde is dé specialist van de Vlaamse muziek uit de 19de eeuw. Luister hier naar zijn speellijst ‘De Antwerpse Romantiek’, die hij op onze vraag samenstelde.
Naast conservator van het Snijders&Rockoxhuis is Hildegard ook een groot muziekliefhebber. Ontdek in deze speellijst welke klanken haar vreugde brengen.
Wij gingen door onze digitale speellijsten en onze platen- en cdkasten. En ziehier, een eclectische luisterlijst waar wij zelf vrolijk van worden... en jij hopelijk ook.
Muziekfilosofe Marlies De Munck stelde een luisterlijst samen bij twee boeken die ze bij ons presenteerde. Luister hier naar de geschiedenis van de Westerse klassieke muziek.
In het Red Star Line Museum treed je in het spoor van de landverhuizers. Luister hier naar een speellijst geïnspireerd door thema's als onderweg zijn en een nieuwe thuis.