Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

De danszaal

De prachtige danspaleizen uit de 19de eeuw komen weer tot leven in Museum Vleeshuis. En ook de elegante dansmode van weleer halen we van onder het stof. Voel jij je dansbenen al kriebelen?

Voor de happy few

Tot de 18de eeuw waren bals vooral weggelegd voor de happy few – ze werden georganiseerd aan de hoven en bij rijke, voorname families. De gewone burgers dansten tijdens bijzondere gelegenheden, zoals een huwelijk of kermis. In de 18de eeuw raakten de publieke bals meer en meer ingeburgerd: het ging dan meestal om gemaskerde bals waarop burgers, notabelen en edellieden zich ongegeneerd konden vermengen.

Voor de grote massa

De Franse Revolutie betekende ook een revolutie voor de balcultuur. Er werden steeds meer publieke bals georganiseerd en er werden zelfs danszalen gebouwd waar iedereen welkom was, zolang je de toegangsprijs maar betaalde.

Danspaleizen met orgels

Tegen het einde van de 19de eeuw ontstonden er echte uitgaansbuurten waarin prachtige danspaleizen de kop opstaken. Die waren zo succesvol dat er haast non-stop gedanst werd, waardoor de orkesten vervangen werden door dansorgels. Ook in de herbergen werd meer en meer gedanst. Daarom werden daar kleine muziekautomaten geplaatst.

Meld je aan voor de nieuwsbrief