Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Vaste opstelling

Nog t/m 22 september 2024

Nog tot de sluiting van het museum op 23 september kan je onze vaste tentoonstelling 'Klank van de stad' bezoeken voor een duik in het muzikale verleden van Antwerpen: van speellieden, over muziekdrukkunst, tot concerten en dans. Zet je schrap voor een muzikale tijdreis door de stad.

De speellieden

Ook in de middeleeuwen kon je je brood verdienen als muzikant. Wij stellen de speellieden van weleer graag aan je voor.

Muziek voor gezag en orde

Muziek werd in het verleden niet alleen gebruikt ter ontspanning. Ze werd ook ingezet om het gezag en de orde in de stad te handhaven. Denk maar aan marsmuziek en tromgeroffel.

Torenmuziek

Vanuit de torens in de stad weerklinkt al eeuwenlang muziek. De meest muzikale is ongetwijfeld de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal – zowel trompetgeschal als beiaardmuziek verspreidden zich van daar over de stad.

Opera

In Antwerpen worden al bijna vierhonderd jaar lang opera’s opgevoerd. Het begon in de gildekamers en ging verder in de Bourla-schouwburg en de Vlaamse Opera. Duik mee in deze theatrale geschiedenis.

Muziek in de kerk

Vandaag gaan we naar een concertzaal voor muziekopvoeringen. Vroeger naar de kerk. Want naast de misgezangen was daar af ten toe ook orgelmuziek te horen of werden er grootse, meerstemmige composities uitgevoerd.

Huis- en salonmuziek

Iedereen muzikant. Dankzij de muziekdruk werd er meer en meer in huiselijke kring gemusiceerd door gewone burgers. Zo ontstond de huiskamer- en salonmuziek.

Openbare concerten

In de 19de eeuw was de tijd rijp voor openbare concerten. De gildes verdwenen en hun plaats werd ingenomen door muziekmaatschappijen en militaire orkesten die maar wat graag – en met succes – optraden.

Publieke danscultuur

Mag ik deze dans van u? Een zin die je voor de 18de eeuw alleen maar aan de hoven of bij voorname families kon horen. Want alleen daar werden bals georganiseerd. Tót de publieke bals in opmars kwamen.

Klokkengieterij Sergeys

De klokkengieterij van de laatste klokkengieter uit België vond onderdak in Museum Vleeshuis. 

Het atelier Van Engelen

In atelier Van Engelen kijk je achter de schermen van een koperblaasinstrumentenmaker uit de 19de eeuw. We wekten het grootste muziekatelier van België weer tot leven en zien hoe een blinkend koperen instrument tot leven komt.

Beiaardconcerten

Klank in de stad? Dat moet de beiaard zijn!

In juli en augustus 2024 trakteert Museum Vleeshuis de Antwerpenaren elke maandagavond op een zomers beiaardconcert. Stadsbeiaardiers Liesbeth Janssens en Koen Van Assche bespelen met gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland de Antwerpse torenbeiaard.

Meld je aan voor de nieuwsbrief