Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Hoogtepunten

Museum Vleeshuis herbergt enkele niet te missen pronkstukken. Het gaat om unieke voorwerpen met een bijzonder verleden of heropgebouwde ateliers die de geschiedenis weer tot leven brengen. Kortom, om zaken die je zeker gezien moet hebben.

Schatkamer

Een kleine ruimte achteraan in het Vleeshuis is omgetoverd tot schatkamer. Ze wordt gebruikt als open depot waar tweemaal per jaar kleine aanvullende presentaties worden getoond.

Klokkengieterij Sergeys

De klokkengieterij van de laatste klokkengieter uit België vond onderdak in Museum Vleeshuis. 

Het atelier Van Engelen

In atelier Van Engelen kijk je achter de schermen van een koperblaasinstrumentenmaker uit de 19de eeuw. We wekten het grootste muziekatelier van België weer tot leven en zien hoe een blinkend koperen instrument tot leven komt.

De danszaal

Wie ‘een danske wil placeren’ is welkom in de kelder van ons museum. Daar herrijzen de danspaleizen uit de 19de eeuw en weerklinken de orgels.

Kindvirginaal

Een verborgen schat in het Vleeshuis is het kindvirginaal van Andreas Ruckers. Van deze Antwerpse uitvinding uit de vroege 17de eeuw blijven er wereldwijd maar een paar bewaard.

Graf-pianoforte

Museum Vleeshuis bewaart en toont een van de beste Weense pianofortes ter wereld, een vleugel die Conrad Graf in 1826 bouwde.

Dulcken-klavecimbel

Joannes Daniël Dulcken was de belangrijkste 18de-eeuwse klavecimbelbouwer in Antwerpen. Een van de tien overgebleven klavecimbels van zijn hand staat in het Museum Vleeshuis.

Kadel tafelpiano

De tafelpiano was in de 19de eeuw wellicht het meest populaire klavierinstrument.

Orida stormklok

De stormklok Orida is meer dan 700 jaar oud. Eeuwenlang waarschuwde ze de Antwerpenaars voor naderend onheil.

Contrabasblokfluit

In Museum Vleeshuis ontdek je een 16de-eeuwse contrabasblokfluit. Het is de enige historische contrabasblokfluit in de wereld die de tand des tijds doorstond.

Klavecimbel van Andreas Ruckers

Een luxe-instrument. Zo zou je het klavecimbel kunnen omschrijven. In de 16de en 17de eeuw vroegen vooral welgestelde muziekliefhebbers erom. Ook in de rijke handelsmetropool Antwerpen, waar de Antwerpse familie Ruckers een sleutelrol vervulde in de ontwikkeling van dit luxe-instrument.

Het Gulden Boek van Museum Vleeshuis

Tussen 1913 en 1990 werden de belangrijkste gebeurtenissen in Museum Vleeshuis genoteerd in een indrukwekkend en prachtig versierd Gulden Boek.

Meld je aan voor de nieuwsbrief