Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Bart Huysmans en Michel Wuyts

Wat is er te zien?

Museum Vleeshuis blikt terug op achthonderd jaar muziek en dans in de stad. We dompelen je onder in de verhalen van vroegere speellieden, tonen hoe muziekinstrumenten gemaakt worden, nemen je mee naar de allereerste bals en operaoptredens … en laten je vooral genieten van heel veel mooie klanken.

Gelijkvloers, foto's: Bart Huysmans en Michel Wuyts

Kelder, foto's: Bart Vandersnickt

De Klank van de Stad

Maak een reis door het muzikale verleden van Antwerpen en beleef via onze vaste tentoonstelling ‘Klank van de Stad’ alle vormen van stadsmuziek. We beginnen in de hoven en eindigen in de dans- en concertzalen. Je hoort welke muziekstukken vroeger gespeeld werden, ziet hoe de instrumenten gemaakt werden, en laat je verrassen door de evolutie die muziek en dans doormaakten.

Speellieden en beiaardiers

Het museum toont veel meer dan muziekinstrumenten alleen. Het vertelt ook de verhalen van de torenblazers, speelmannen, beiaardiers en burgerdames. Je ziet niet alleen van alles, je hóórt het ook (hoe kan het ook anders in een muziekmuseum): je geniet van muziek op straat, op de toren en kiosken, of in danshuizen, kerken en theaters.

Antwerps muziekleven

Zonder instrumenten en partituren geen muziek. En dus richt Museum Vleeshuis ook de spots op de muziekdruk, instrumentenbouwateliers, en de eerste opera- en concertzalen. Antwerpen speelde steeds een belangrijke rol bij deze muzikale ontwikkelingen – iets waar we uiteraard trots op zijn.

Muziek van en voor iedereen

Muziek tijdens de mis, of om op te dansen tijdens een trouwfeest. Marsmuziek om de troepen in het gelid te laten lopen, of de beiaard die de dag in tijdsblokken opdeelt. Muziek werd – en wordt nog steeds – om tal van redenen en door uiteenlopende muzikanten gespeeld. Maar altijd speelt ze een cruciale rol in het maatschappelijk gebeuren van de stad. Museum Vleeshuis benadert muziek dan ook in een zeer ruime context. Niet alleen de muziek op zich is belangrijk, maar ook en vooral het verhaal erachter.

Eerste verdieping

Je kan de monumentale eerste verdieping - met de werkkamer van Wannes Van de Velde - bezoeken als je een rondleiding achter de schermen boekt.
 

Ook interessant

Een monumentaal gebouw

De geschiedenis van het Vleeshuis gaat terug tot diep in de middeleeuwen. Het gebouw, dat meer dan vijf eeuwen oud is, was ooit nog een gildehuis en vleeshal en biedt vandaag onderdak aan een muziekmuseum.

Hoogtepunten

Sommige opstellingen in ons museum mag je gewoon niet missen – van een oude klokkengieterij, over een danszaal van weleer, tot een kindvirginaal waarvan er maar en paar ter wereld bewaard bleven.

Vaste collectie

Onze vaste collectie doopten we ‘Klank van de Stad’: ze bundelt verschillende thema’s – van speellieden, over muziekdrukkunst, tot concerten en dans – en neemt je mee op een muzikale reis door het Antwerpse verleden.

Museum Vleeshuis op Google Arts & Culture

Vanop je tablet een wandeling maken door een muzikaal schilderij? Een klavecimbel onderzoeken vanuit je zetel? Tussen de snaren duiken van een piano? Dankzij Google Arts & Culture ontdek je hoogtepunten uit de collectie van Museum Vleeshuis vanaf nu op een heel andere manier.

De klank van... Museum Vleeshuis op Spotify

Nu er even geen concerten meer doorgaan in het Vleeshuis, hebben we meer dan 20 afspeellijsten aangemaakt op Spotify. Muziek aan, zet je gemakkelijk, ogen dicht en waan je in het Vleeshuis.

Bijzondere collecties

Antwerpen, wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw in de Gouden Eeuw

Internationaal gerenommeerde collectie Antwerpse klavecimbels

De klank van de stad van Christoffel Plantin en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels! Tussen 1560 en 1660 was Antwerpen de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Museum Vleeshuis brengt dat rijke verleden voor het voetlicht.

Duarte: een muzikale familie

De familie Duarte was een van de meest muzikale families uit het 17de-eeuwse Antwerpen. Vanaf 2018 laten het Museum Vleeshuis en het Rockox&Snijdershuis je kennismaken met deze vergeten muzikale Antwerpenaren!

Beiaard

Klank in de stad? Dat moet de beiaard zijn!

Bekijk ook

Collectie op reis

De muziekinstrumenten en andere objecten uit onze collectie gaan ook wel eens graag op reis, naar binnen- en buitenland. Op deze pagina ontdek je welke objecten op dit ogenblik elders te zien zijn.

Wat bewaren we?

Het Museum Vleeshuis | Klank van de Stad voert voortdurend onderzoek naar de objecten in de collectie. Ook externen kunnen beroep doen op onze collectie voor hun onderzoek.

Museum Vleeshuis, een muziekmuseum in Antwerpen

Klank van de stad

Blik terug op 800 jaar muziek en dans in Antwerpen. Hoor de klank van de stad en laat je erdoor meeslepen. Klinkt goed? Ontdek wat Museum Vleeshuis allemaal voor jou in petto heeft.

Meld je aan voor de nieuwsbrief