Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze collectie groeit

De collectie van het Vleeshuis breidt nog steeds uit. Ontdek hier welke objecten er onlangs aan de collectie werden toegevoegd.

Dwarsfluit

Monique Van den Brande schonk haar dwarsfluit aan het museum. Jarenlang speelde zij op het instrument. Ze zorgde al die tijd erg goed voor haar dwarsfluit, en bewaarde zelfs de aankooppapieren. Nu krijgt het instrument een welverdiend plekje in onze collectie.

John Lundström, ‘den John’, ‘Djon’

Museum Vleeshuis verwierf een collectie van onder andere verschillende oorspronkelijke geïllustreerde liedteksten van John Lundström (1919-1990) en zijn liederenbundel over Driekoningen.

Schenking vaandel harmonieorkest Labore et Constantia

Op 14 februari 2023 overhandigde het bestuur van Koninklijk Harmonieorkest Labore et Constantia onder meer zijn historische vaandel en vaandelbekroning aan Museum Vleeshuis.

Accordeons

Twee indrukwekkende accordeons met een mooi levensverhaal vullen de collectie aan.

Bocklam

Toeters, bellen en tromgeroffel

Onlangs vulden we onze collectie aan met een deel van de instrumentenverzameling die Jean Bocklam (1946-2021) Museum Vleeshuis naliet.

Hobo (Triébert)

Ruckers-Couchet, Van Engelen, Tuerlinckx, Hofmans, Sergeys: allemaal zijn het families die instrumenten bouwden én die in Museum Vleeshuis goed zijn vertegenwoordigd. Ook de familie Triébert is bij ons aanwezig, en dankzij een recente aankoop van een (bespeelbare) hobo wordt hun verhaal nog wat vollediger.

Een muziekdoos of 'Kalliope'

De familie Van Gestel schonk ons een goed bewaard familiestuk: een mechanische muziekdoos of 'Kalliope'.

Decorontwerpen voor Vlaamse Opera en Théâtre Royal Français

Brusselse architecte en scenografe Rose Werckx schonk uit haar collectie een reeks laat-19de- en vroeg-20ste-eeuwse ontwerpen bestemd voor de Vlaamse Opera en voor het Théâtre Royal Français (Bourlatheater).

Klavecimbel pseudo-Cousineau

De nazaten van Merksems burgemeester Léon Cornette en zijn echtgenote Andrée Herkens schonken een bijzonder klavecimbel aan Museum Vleeshuis.

Operakostuum uit Signoôr in China

Carmen Van Nyvelseel, de kostuumontwerpster, gaf ons het kostuum in bruikleen.

Concertina

Een oud-medewerker van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS) uit Antwerpen schonk ons een concertina.

Muziekdoos

Een Antwerpse dame schonk een mechanische muziekdoos aan het museum.

Qanûn

Museum Vleeshuis kocht een qanûn aan, een Arabisch snaarinstrument.

Meld je aan voor de nieuwsbrief